PANSER & BRANDBILMUSEET

HISTORIEN BAG MUSEET

Det hele startede i ca. 1968 med samler- og veteranbil interesserede Bertie Toré i spidsen.

Han fik skaffet de første brandkøretøjer til bevarelse og inden længe var der nok til et helt museum. Den 12. juni 1976 kunne man byde gæster velkommen på Dalgas Avenue i Aarhus Sporvejes, gamle remise. Museet fik navnet Det Danske Brandværnsmuseum.

Se Youtube filmen fra åbningen på Dalgas Avenue i Aarhus længere nede på siden.

Efter Bertie Torés død, overtog hans enke Anette Adamsen driften.

I 1989 brændte museet (se foto nederst på siden) og en del af samligen blev ødelagt. Fire uerstattelige køretøjer blev flammernes bytte og kunne ikke reddes. Bygninger blev genopført og to uerstattelige køretøjer fra Aarhus, en Magirus stigevogn fra 1925 og en Triangel sprøjte fra 1932 kunne heldigvis restaureres. De kan i dag begge ses på Panser- og brandbilsmuseet i Oksbøl. På Magirus stigevognen kan man stadig se spor fra branden på den ene side af stigen. Det skyldes at det blev for dyrt at restuarere stigen, så man måtte nøjedes med selve bilen.

Efter de mange år i sporvognsremisen måtte museet flytte til en mere beskeden adresse i Åbyhøj, da remisen skulle rives ned til fordel for opførelsen af plejeboliger. Efter år 2000, kom museet i økonomiske vanskeligheder da man bl.a. fra Aarhus Kommunens side fjernede tilskudet til museet. Og det måtte derfor lukke i Aarhus. 

I 2005 åbnede museet under navnet Museet Danmarks Brandbiler i Oksbøl i Vestjylland, tæt på de kendte badestrande ved Blåvand og Vejers. I dag er museet privatejet og drives uden offentlig støtte af nogen art.

Siden har de røde brandbiler fået selskab af nogle store grønne idet museets nyeste hal nu benyttes af Hærens Kampskoles Køretøjshistoriske Samling, som står bag etableringen af Pansermuseet. 

Således blev "Museet Danmarks Brandbiler" til "Panser- og Brandbilmuseet". To spændende museer placeret under samme tag, med fælles indgang og fælles entrébillet, men drives altså i praksis dagligt af to forskellige interessegrupper med frivillige hjælpere tilknyttet.

 

PANSERMUSEET

Museet er Danmarks største samling af militære panserkøretøjer og andre effekter, der har forbindelse til panservåbnets udvikling i det danske forsvar.

De pansrede køretøjer har alle været i anvendelse i den Danske Hær i perioden fra 1945 til nu.

Kampvognsudstillingen indeholder et eksemplar af alle de kampvogne, der har gjort tjeneste i den danske hær siden 1945.

Udover kampvogne indeholder museet også diverse historiske våben og uniformer

Hærens Kampskoles Køretøjshistoriske Samling er drevet af foreningen HKSKHF, hjemmehørende på museet i Oksbøl.

Foreningen danner rammen i sammenarbejde med Brandbilmuseet om de aktiviteter, der afvikles på selve museet.

LINK til Pansermuseet.com

 

BRANDBILMUSEET

Museet omfatter verdens største samling af Triangel brandkøretøjer samt heste- og håndtrukne brandkøretøjer tilbage til cirka år 1700.

Samlingen indeholder endvidere alt i brandslukningsmateriel gennem de sidste 100 år. Blandt andet hjelme, uniformer, emblemer, strålerør og håndslukkere. Desuden en stor samling af model brandbiler.

Udstillingen er fordelt i tre store haller. 

Brandbilmuseet er privatejet og drives af en lokal borger fra Oksbøl og dennes hustru. Nogle af køretøjerne ejer museet, mens mange er venligst udlånt af forskellige kommunale brandvæsener og privatpersoner.

 

Billeder af de omfattende skader efter branden i Det Danske Brandværnsmuseum på Dalgas Avenue i sommeren 1989.

Billederner er venligst stillet til rådighed af fotograf Per Ryolf.

Hjemmeside fra e-hjemmeside.dk